list Κατηγ.: blog

Η Samsung σταματά να παρέχει στη Huawei εξαρτήματα για κινητά

Λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, τόσο η Samsung όσο και η SK Hynix σχεδιάζουν να σταματήσουν να πωλούν ανταλλακτικά στην κινεζική εταιρία.

Η Huawei ενδέχεται σύντομα να έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα με την προμήθεια εξαρτημάτων για τα τηλέφωνά της. Σύμφωνα με την νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Chosun llbo, η Samsung και η γνωστή κατασκευάστρια εταιρία μνημών SK Hynix σκοπεύουν να σταματήσουν την πώληση ανταλλακτικών στην κινεζική εταιρία στις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι και η μέρα όπου θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Αυτοί οι περιορισμοί απαγορεύουν σε μη αμερικανικές εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν εξοπλισμό ή λογισμικό κατασκευασμένο στις ΗΠΑ, να πωλούν εξαρτήματα στη Huawei. Η απαγόρευση έχει ήδη επηρεάσει τα επιχειρηματικά πλάνα της Huawei. Ο Richard Yu, CEO της εταιρίας, δήλωσε πρόσφατα ότι το Mate 40 θα διαθέτει τον τελευταίο high-end επεξεργαστή Kirin λόγω των εμπορικών κυρώσεων. Η απαγόρευση είναι πιθανό να βλάψει τη Samsung και την SK Hynix τόσο, όσο και την ίδια τη Huawei. Στην περίπτωση της SK Hynix, το 40% των εσόδων της από το σύνολο των $13,3 δις στο πρώτο μισό του 2020, προήλθε από εξαγωγές προς την Κίνα.

Η Huawei προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές chip αναζητώντας μία συμφωνία με την SMIC, τον κορυφαίο προμηθευτή της Κίνας. Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος της κυβέρνησης Trump με την Κίνα μπορεί να καταστήσει και αυτή την κίνηση μία μη βιώσιμη επιλογή.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ενδέχεται να προσθέσει την SMIC στον ίδιο κατάλογο του Υπουργείου Εμπορίου που εμποδίζει τις αμερικανικές εταιρίες να συνεργάζονται με την Huawei. Εάν η κυβέρνηση Trump περάσει και αυτή την κίνηση, η SMIC δεν θα μπορέσει να προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να κατασκευάσει τα chips για τη Huawei. Ακόμη κι αν η SMIC αποφύγει μια πιθανή απαγόρευση, είναι δύο γενιές πίσω συγκριτικά τον πρώην συνεργάτη της Huawei, TSMC. Θα χρειαστεί δηλαδή λίγος χρόνος για να μπορέσει η εταιρία να κάνει επεξεργαστές για τα κορυφαία τηλέφωνα της Huawei. Το καλύτερο σενάριο για τη Huawei αυτή τη στιγμή είναι να μπορεί να αγοράζει ανταλλακτικά από τη Samsung κάποια στιγμή στο μέλλον.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ